March 05, 2010

Pertandingan Mencipta Logo 5S LTAT

Jawatankuasa Promosi 5S LTAT akan menganjurkan Pertandingan Reka Cipta Logo 5S LTAT. Pertandingan ini hanya terbuka untuk kakitangan LTAT sahaja. Tarikh tutup penyertaan ialah 10 March 2010.

________________________________________

Tujuan Bain untuk entri kali ini adalah untuk memperkenalkan apa itu 5S. Sekarang ni banyak syarikat² dan organisasi di negara kita sedang bertungkus lumus mengejar sasaran untuk memperolehi sijil 5S...macam sijil ISO jugaklaa bunyinya. Tidak ketinggalan office Bain : Lembaga Tabung Angkatan Tentera.

Sistem 5S ini sebenarnya sudah lama diperkenalkan dan digunakan di planet bumi ini. Contohnya Jepun dan Amerika Syarikat.

Nak tau apa itu 5S??? Jom baca kat bawah ni :-



from Wikipedia


5S is the name of a workplace organization methodology that uses a list of five Japanese words which, transliterated and translated into English, start with the letter S. This list is how it should be stored and most importantly how the new order will be maintained. This decision making process usually comes from a dialog about standardization which builds a clear understanding, between employees, of how work should be done. It also instills ownership of the process in each employee.


Another key distinction between 5S and "standardized cleanup" is Seiton. Seiton is often misunderstood, perhaps due to efforts to translate into an English word beginning with "S" (such as "sort" or "straighten"). The key concept here is to order items or activities in a manner to promote work flow. For example, tools should be kept at the point of use, workers should not have to repetitively bend to access materials, flow paths can be altered to improve efficiency, etc.


The 5S's are:[1]


Phase 1 - Seiri (整理) Sorting: Going through all the tools, materials, etc., in the plant and work area and keeping only essential items. Everything else is stored or discarded.


Phase 2 - Seiton (整頓) Straighten or Set in Order: Focuses on efficiency. When we translate this to "Straighten or Set in Order", it sounds like more sorting or sweeping, but the intent is to arrange the tools, equipment and parts in a manner that promotes work flow. For example, tools and equipment should be kept where they will be used (i.e. straighten the flow path), and the process should be set in an order that maximizes efficiency. For every thing there should be a place and every thing should be in its place. (Demarcation and labeling of place.)


Phase 3 - Seisō (清掃) Sweeping or Shining or Cleanliness: Systematic Cleaning or the need to keep the workplace clean as well as neat. At the end of each shift, the work area is cleaned up and everything is restored to its place. This makes it easy to know what goes where and have confidence that everything is where it should be. The key point is that maintaining cleanliness should be part of the daily work - not an occasional activity initiated when things get too messy.


Phase 4 - Seiketsu (清潔) Standardizing: Standardized work practices or operating in a consistent and standardized fashion. Everyone knows exactly what his or her responsibilities are to keep above 3S's.


Phase 5 - Shitsuke () Sustaining the discipline: Refers to maintaining and reviewing standards. Once the previous 4S's have been established, they become the new way to operate. Maintain the focus on this new way of operating, and do not allow a gradual decline back to the old ways of operating. However, when an issue arises such as a suggested improvement, a new way of working, a new tool or a new output requirement, then a review of the first 4S's is appropriate.


A sixth phase, "Safety," (安全) is sometimes added. Purists, however, argue that adding it is unnecessary since following 5S correctly will result in a safe work environment. Often, however a poorly conceived and designed 5S process can result in increases in workplace hazard when employees attempt to maintain cleanliness at the expense of ensuring that safety standards are adequately followed.


There will have to be continuous education about maintaining standards. When there are changes that will affect the 5S program—such as new equipment, new products or new work rules—it is essential to make changes in the standards and provide training. Companies embracing 5S often use posters and signs as a way of educating employees and maintaining standards.



34 comments:

Fisha Mikail said...

Zunanyer logo dh siap tapi tadi ptg ady dtg..dia kata nk ciplak..huhu

baincardin said...

ye ke...so, berhati² di jln raya..bila jumpa Ady. ekekeke.....^_^'

blueCITY® said...

salam bain,

cam kenal jer
lallalal..

stride pun kena wat 5s ni
sedang buat pun
i jadi fesi g
ekkekeke

mindef dah dapat kan
cuma baru2 ni kata nak kena folo sistem renking?
hmmmmmmm..

i ada logo 5s gak
lallala

salam2

Monkey D Luffy said...

dulu aku belajar semua ni untuk proses dalam kilang

br aku tau skang dah implement kat management plak

baincardin said...

blueCITY®;

semua dah start buat 5s.Siapakah blueCITY ini ??? jeng jeng jeng....

baincardin said...

patutnya 5s ni teramatlah paling sesuai utk kilang mcm ko blajar tu kapten Luffy. ni plak nak dipraktikkan kat sector lain. ^_^

Frodo Baggins said...

wohooo 5s ~~
skank mmg semua nak amalkan ...
n bg wa, mende ni bagosss ~~


uik kanda blue n bain silalah
berkenal2an ~ ngahahhaa

p/s: baby dah kuar ke bro?

baincardin said...

Frodo Baggins;
mmg semua skang sibuk bebagai nak kejar 5s. mcm² nk kene buat.

*baby insyaallah awal May ni. Doakanlah yg terbaik ye, amin...:)

zures said...

Office zures pun memang dah mengamalkan 5S ni. Untuk keselesaan kita juga kan....

Nessa said...

5S reminds me of my ex ofis! I was in charge of all the promotional materials (pamphlets, brochures, souvenirs)... jadi kena la slalu rajin2 mengemas. Nasib baik I memang suka mengemas... hehe

You join ke dis contest Bain? If yes, then selamat berjaya... buat yang terbaekkk ... hehe

green said...

yeah2..know 5s since school days..
good bain good..

baincardin said...

betul tu zures! ^_^

baincardin said...

yay Nessa! me too, trlibat ngan jawatankuasa promosi. joined d contest oso. & d result, it'll probably announced 2day ! ^_^

baincardin said...

waah...green dah lama tau ttg 5s ni ye. syabas! ^_^

~~~ kay ~~~ said...
This comment has been removed by the author.
~~~ kay ~~~ said...

yup, 5S can be fast and simple. 90%of the benefits can flow from a few simple forms, procedures and techniques combined with plenty of action.

the 5S pillars, Sort, Straighten, Sweep, Standardize, and Sustain, provide a methodology for organizing, cleaning, developing, and sustaining a productive work environment.

(^_^)

Bitter Sweet said...

dah lama aku tak jengah, tup tup buat topik 5s kau..

baincardin said...

waahh...kay nampak lebih arif ttg 5s ^_^

baincardin said...

Jue, mana gambar gotong royong ari tu? kasi update blog ko k. :)

Edoras said...

Dah lama tak jenguk Blog Bain...

~~~ kay ~~~ said...

Al-Fatihah buat pemilik blog nih;
http://www.colourfulchicken.blogspot.com/

~~~ kay ~~~ said...
This comment has been removed by the author.
iYda Juhar said...

agak patrioritik.. betol dop ejaan nih.. heheh

BAGERO SAN said...

Dalam LTAT siapa yang sebenarnya membuat keputusan?

Gelagat sesebuah Organisasi perlu diteliti sebelum 5S cuba hendak digunakan.

500S pun boleh digunakan tetapi kalau tidak kena tempatnya, lambat laun pengguna teori akan berubah menjadi: 'American/Japanese jackass'.

baincardin said...

bro Edoras;
salam Edoras! ^_^

kay;
Al-Fatihah

iYda Juhar;
*patriotik :)

BAGERO SAN;
movie Jackass lawak giler! ^_^

S RAJINDERA said...

Biasanya untuk 'Peraduan Mencipta Logo' dinyatakan tujuan, tema dan perkara-perkara lain tang bersangkutan.

Peraduan ini nampaknya bebas.

Mencadangkan, atas sebab kebebasan yang diberi kepada pereka logo seperti berikut:

1.Lukis sebutir bintang 5 penjuru.
2.Lukis satu bulatan di tengah bintang tetapi tidak keluar dari bintang.
3.Di setiap bucu bintang, lukis bulatan yang kecil sedikit dari bulatan di tengah bintang.
4.Lekatkan gambar, Ketua Eksekutif LTAT dalam bulatan di tengah bintang.
5.Lekatkan gambar-gambar Timb Ket Eksekutif, Peng Besar(Operasi), Peng Besar(Pelaburan 1), Pengurus Besar(Kewangan) dan Pengurus Caruman dalam bulatan-bulatan di penjuru bintang.

Lukis satu bulatan di luar bintang dan kena pada bahagian hujung luar setiap gambar pada bucu bintang dan buat satu lagi bulatan selari tetapi tidak bertindis dengan jarak 2mm.Warnakan merah batu bata antara garis selari kemudian lukis garis hitam bagi menunjukkan tembok batu bata sekeliling bintang. Tembok ini melambangkan ketahanan pengurusan menagkis pengaruh luar dan keupayaannya mengasuh kakitangan supaya lebih selamat duduk dalam tembok dengan fikiran yang dikawal oleh orang-orang di penjuru bintang.

Kalau ada ruang yang kosong masukkan cogan kata: "SENTIASA SERABUTKAN SISTEM"

Selamat mencuba!

TRANSNASIONAL said...

Harap sesiapa yang membaca penerangan mengenai 5S faham akan 2 perkataan utama iaitu: Translation/Terjemahan dan Transliteration/Transliterasi.

Makna Terjemahan semua orang tau. Transliterasi, ramai yang akan kabus. Di mana orang Melayu fikir lain, orang Jepun fikir lain.

Sejak zaman Melaka lagi orang Melayu memang pandai MODIFAI.

Ichiban said...

Mengikut maklumat kajian yang dibuat oleh pakar-pakar tempatan mengenai Teori 5S, dirumuskan seperti berikut:

SEIRI (SISIH)
SEITON (SUSUN)
SEISO (SAPU)
SEIKETSU (SERAGAM)
SHITSUKE (SENTIASA AMAL)

Kebanyakan Rukun-Rukun yang ada meliputi 5 perkara melainkan Rukun Iman; 6 perkara dan Taurat yang meliputi 10 perkara.

Kumpulan seperti ini nampak macam satu mazhab. Apa kata kalau diberi nama 'mazhab nippon'.

SMOKIE said...
This comment has been removed by a blog administrator.
APAI TUAK said...

Sebenarnya Jepun tidak mempunyai teori-teori asas pengurusan.

Pada Aug 6 dan 9, 1945 dua butir bom atom digugurkan ke atas bandar-bandar Hiroshima (Pusat Pentadbiran dan Ketenteraan) dan Nagasaki (Pusat Industri Berat) dan tentera Jepun menyerah kalah kepada tentera Bersekutu selepas itu.

Dalam usaha membangunkan semula kedua-dua bandar ini, pemerintah tentera US telah menyerapkan teori-teori pengurusan ini kepada masyarakat tempatan dan digunakan sehingga hari ini.

Kilang-kilang yang dibangunankan selepas perang adalah seperti bangsal-bangsal lembu atau kambing. Cuma kilang Sake (samsu dari beras dan minuman kebangsaan Jepun) selamat dari ledakan bom atom dan radiasi disebabkan tong-tong memeramnya terletak di kawasan bawah tanah.

Mungkin untuk memperingati 5 botol samsu Sake yang pecah, maka nama 5S diabadikan.

Apo Nak Dikato said...

The origin of 5s seems rooted in the works of two American pioneers who were scrupulously studied by Japanese managers. These were Frederick W Taylor[Scientific Management(1911)] and Henry Ford(1922). Ford's CANDO programme (Cleaning up, Arranging, Neatness, Discipline, Ongoing Improvements) which build on Taylor's work appears as the obvious origin of 5s.

...Kemudian diciplak dan diubah suai oleh pengurus-pengurus Jepun untuk meningkatkan keberkesan dan tahap pencapaian pengurusan mereka.

Elok jugak jalan-pintas macam ini!

Made in Japan said...

SEIRI-SEITON
(SUSUN-SISIH)/(SPRUCE-UP)dalam bentuk papan tanda, biasa terdapat di kilang-kilang seluruh Jepun seperti juga:
ANZEN-DAIICHI
(UTAMAKAN KESELAMATAN)/(SAFETY FIRST)

Toyota Motors menggunakan 4S sahaja.

Hait!

Uncle Sam said...

Syarikat-syarikat di US menggunakan 6S.

ROSLI LEPAK said...

SEITON/SISIH dari segi transliterasinya khusus untuk manusia sahaja.

Tak boleh dikatakan: 'Pihak DBKL telah menyisihkan sampah di persekitaran Dataran Merdeka'

Contoh mudah: 'Ali yang tidak sehaluan pendapat, tidak sekata dan tidak sebulu dengan rakan-rakannya telah dikeluarkan dari kumpulan kompang Bulan Biru. Beliau perlu disisih supaya latihan mingguan dapat berjalan dengan lancar tanpa masalah ketidaksamaan dalam rentak untuk memukul kompang hingga menyebabkan lagunya menjadi kompang kamping.'

Makna perkataan sebenar.